Ineke Vaasen

Een avontuur in de kunst.

Ineke Vaasen

Portfolio

Over Ineke

Een avontuur in de kunst

In de periode van de pandemie en de lockdowns, met de beperking van niet kunnen werken en thuisblijven de norm werd, ging Ineke zelf maar voor de camera zitten en maakte ze in haar huisstudio zelfportretten met diademen en tiara’s van bloemen.

Ineke vindt het uitdagend en ontzettend leuk om selfies te bedenken, waarbij ze zelf haar eigen team is; het model, de stylist, de visagist, de fotograaf, en de beeldbewerker.

Ze maakt alles zelf, ze bedenkt de sfeer, maakt de tiara’s of hoofddeksels van bloemen, zoekt hierbij in haar kledingkast voor een bijpassende outfit, verzorgt zelf haar haar en make up, fotografeert ze met behulp van een afstandsbediening en verwerkt ze foto’s op de computer totdat het de sfeer krijgt die ze voor ogen heeft.

Regelmatig wordt er een nieuw portret gemaakt met een andere sfeer, zoals het voorjaar of de herfst en met andere bloemen.

In december vorig jaar raakte Ineke vervolgens geïnspireerd door een uitnodiging om werk te maken in de sfeer van de schilder Kees van Dongen voor een expositie in februari in het Brinkhuis in Laren.

Het thema “Met de ogen van Van Dongen” sprak haar enorm aan om iets heel nieuws te gaan maken met het kenmerkende felle kleurgebruik van zijn vrouwenportretten.

Allereerst ontstond “Parisienne” (dame met zwarte jurk met hond). Niet direct een van de bekendste werken van Van Dongen, maar wel eentje die interessant was om er een “remake” van te gaan maken.

Daarna werd materiaal voor nog een portret uitgezocht en ontstonden er zelfportretten van het schilderij dat van Dongen maakte van Brigitte Bardot (1964); van zijn bekendste schilderijen, “De ogen” (Les Yeux) en met het markante rode hoedje (De klaproos). Hierna kwam ook het idee om van het schilderij “Het Blauwe Hoedje”, de publiekslieveling van het Singer Museum, een zelfportret te gaan fotograferen.

Een oude hoed werd beplakt met de blauwe franjes van een wollen sjaal, een broche van oma werd uit een doosje geplukt en blauwe kleding uit de kast, en weer ontstond er een fotocreatie van een schilderij van van Dongen.

De zelfportretten zijn geen letterlijke kopieën of reproducties van zijn schilderijen maar Ineke heeft er een eigen invulling aan gegeven zodat de foto’s haar stijl en kernmerken heeft.

Inmiddels is er nu een serie remakes van de schilderijen van Dongen en komen er nog een aantal bij, die samen met de bloemportretten, tijdens de Atelierroute Laren te zien zullen zijn.

Contactgegevens en route

Ineke Vaasen

Expositieadres

Voor de route naar het  gemarkeerde adres klik in de kaart op de blauwe  ‘Grotere kaart bekijken‘ of op de ‘Route‘ links. De kaart opent in een nieuwe browser tab. Vervolgens kunt u in Google Maps uw route bepalen.

Bonne route! 

Mijn Atelierroute